فرکانس متر چیست؟ آشنایی با این دستگاه و انواع آن

متن کامل

فرکانس متر چیست؟ آشنایی با این دستگاه و انواع آن


فرکانس متر یکی از انواع دستگاه های اندازه گیری است که می‌تواند تکرارها را در واحد زمان اندازه گیری کند. این دستگاه انواع مختلفی دارد که در صنایع برق و الکترونیک و همینطور مخابرات بسیار پر کاربرد است. در این مقاله از سایت درخشش الکتریک قصد داریم تا شما را با این دستگاه و انواع آن آشنا کنیم و همینطور نحوه عملکرد دستگاه را برایتان شرح دهیم. بنابراین اگر شما هم جزو آن دسته از افرادی هستید که اطلاعات کمی درباره این دستگاه دارید، خواندن این مقاله را از دست ندهید.

فرکانس متر چیست؟

 فرکانس متر ابزاری است که فرکانس سیگنال الکتریکی را در واحد زمان اندازه گیری می‌کند. از فرکانس متر در موارد مختلفی استفاده می‌شود. مانند بررسی فرکانس رادیویی برای تنظیم فرستنده‌ها، در صنعت برق برای تنظیم موتورهای AC و ... . معمولاً از این تجهیز برای فرکانس های پایین استفاده می‌شود اما برخی از مدل های فرکانس متر می‌توانند فرکانس های بالا را نیز اندازه گیری کنند.

خوب است بدانید که منظور از فرکانس تعداد تکرار در واحد زمان است که این واحد زمان معمولا بر اساس ثانیه در نظر گرفته می‌شود.

نحوه کارکرد فرکانس متر

همانطور که در ابتدا هم اشاره کردیم، هر زمان که بخواهیم تعداد دفعات تکرار یک موج الکترومغناطیسی کامل در واحد زمان (معمولاً یک ثانیه) را اندازه گیری کنیم، از دستگاهی به نام فرکانس متر یا فرکانس سنج استفاده می کنیم. این دستگاه برای آنکه بتواند فرکانس را اندازه گیری کند در ابتدا دو نیروی متضاد را به حالت تعادل در می‌اورد. با تغییر فرکانس این حالت تعادلی نیز از بین می‌رود که با استفاده از انحراف نشانگر در مقیاس اندازه گیری محاسبه می شود. نتایج حاصل از اندازه گیری در فرکانس سنج آنالوگ یا عقربه ای به وسیله‌ی سوزن تعبیه شده در دستگاه و در فرکانس متر دیجیتال به وسیله نمایشگر دستگاه نشان داده می‌شود.
 

انواع فرکانس متر

 

انواع فرکانس متر

فرکانس متر را می‌توان به طور کلی به دو دسته‌ی فرکانس متر دیجیتال و فرکانس متر آنالوگ دسته بندی کرد. هرچند می‌توان برای ان تجهیز دسته بندی دیگری را بر مبنای شکل و کارکرد فرکانس متر در نظر گرفت. مانند فرکانس متر رومیزی، فرکانس متر پرتابل، فرکانس متر تابلویی و... . در ادامه به معرفی انواع فرکانس متر خواهیم پرداخت.

۱- فرکانس متر آنالوگ

می‌توان گفت که نسخه ابتدایی فرکانس نسج، نوع آنالوگ یا عقربه‌ای آن بوده است که در این مدل مقادیر در صفحه نمایشگر دستگاه به صورت عقربه ای نشان داده می‌شد. معمولا دقت اندازه گیری فرکانس متر آنالوگ از نسخه دیجیتالی آن کم تر بوده است. امروزه فرکانس متر آنالوگ جای خود را به فرکانس متر دیجیتال داده است که از امکانات بیش‌تری نسبت به نوع عقربه ای آن برخوردار است.

۲- فرکانس متر دیجیتال

نوع پیشرفته تر فرکانس مترها را می‌توان فرکانس متر دیجیتال دانست که به طور گسترده ای مورد استفاده قرار می‌گیرند. این دستگاه دارای یک صفحه نمایشگر دیجیتال (معمولا از نوع LCD) است که می‌تواند فرکانس را با دقت بسیار بالایی اندازه گیری کند. عملکرد این دستگاه بدین گونه است که پس از دریافت ولتاژ سینوسی فرکانس، آن ها را به زنجیره ای از پالس های یک طرفه مبدل می‌سازد. عددی که روی نمایشگر نشان داده می‌شود، فرکانس سینگنال ورودی است. از فرکانس مترهای دیجیتال معمولا در صنایع مختلفی مانند مخابرات و برق استفاده می‌شود.

۳- فرکانس متر رومیزی

فرکانس متر رومیزی نوع دیگر از فرکانس سنج است که معمولا در مواردی مانند علوم ازمایشگاهی و موارد تحقیقاتی و صنعتی استفاده می‌شود. فرکانس متر رومیزی با استفاده از فناوری الکترونیکی سیگنال ورودی را آنالیز کرده و فرکانس آن را به صورت دیجیتالی نمایش می دهد. با توجه به نتایج به دست آمده، می توان اطلاعات مفیدی در زمینه ارزیابی فراوانی به دست آورد. از فرکانس رومیزی معمولا در مواردی استفاده می‌شود که نیاز به حمل دستگاه وجود نداشته باشد.
 

فرکانس متر پرتابل


 

۴- فرکانس متر پرتابل

فرکانس سنج پرتابل نوع دیگری از انواع فرکانس سنج موجود در بازار است که به دلیل قابل حمل بودن و کاربری آسان مورد استقبال بسیاری از استفاده کنندگان این دستگاه قرار گرفته است. فرکانس سنج دیجیتال در شکل قابل حمل خود به عنوان تجهیزات تست یا تجهیزات تست کمکی در صنعت الکترونیک استفاده می شود. فرکانس متر پرتابل علاوه بر کاربرد در صنعت الکترونیک، در صنعت مخابرات نیز کاربرد دارد. به طور کلی می توان از فرکانس سنج برای کاهش نویز تلفن های همراه، دوربین ها و شبکه های بی سیم و تشخیص نشتی در اجاق های مایکروویو استفاده کرد.

۵- فرکانس متر تابلویی

فرکانس متر تابلویی یکی از دستگاه‌هایی است که برای اندازه‌گیری و نمایش فرکانس سیگنال‌های الکترونیکی استفاده می‌شود. علت نام گذاری این تجهیز به فرکانس متر تابلویی به این دلیل است که شکل ظاهری دستگاه به شکل تابلو می‌باشد که با یک صفحه نمایشگر دیجیتال تجهیز شده است و معمولاً در آزمایشگاه‌ها، کارخانه‌ها و محیط‌های فنی استفاده می‌شود. فرکانس متر تابلویی همانند سایر فرکانس مترها دارای دو نوع دیجیتال و آنالوگ است که نوع دیجیتال آن بسیار پر کاربرد تر می‌باشد.

بیش‌تر بخوانید: دستگاه ترمومتر و انواع آن را بهتر بشناسید

سخن پایانی

فرکانس متر ها دستگاه هایی هستند که به کمک آن‌ها می‌توان فرکانس یک سیگنال الکتریکی تناوبی را با توجه به پارامترهای دلخواه مورد ارزیابی قرار دهیم. این دستگاه دارای انواع مختلفی است مانند فرکانس سنج تابلویی، رومیزی و... . اما به طور کلی می‌توان این تجهیز را در دو دسته‌ی اصلی فرکانس متر دیجیتال و فرکانس متر آنالوگ یا عقربه ای تقسیم بندی کرد. توصیه می‌کنیم برای خرید هر یک از انواع فرکانس متر، در ابتدا نیاز های خود را مد نظر داشته باشید. برای مثال ممکن است از فرکانس متر در محیط های مختلفی استفاده کنید که در این صورت داشتن یک فرکانس سنج پرتابل برای شما مناسب تر خواهد بود. فرکانس متر قابل حمل به دلیل ابعاد نسبتا کوچک و وزنی سبک، به آسانی در شرایط مختلف قابل استفاده هستند.

27 فروردین 1403
تعداد بازدید: 52
سایر اطلاعات
برای اطلاعات بیشتر به لینک مقابل مراجعه کنید: فرکانس متر چیست؟

نظرات

مرورگر شما بسیار قدیمی است!
جهت مشاهده این وب سایت به صورت صحیح، بروزرسانی مرورگرتان ضروری خواهد بود. بروزرسانی مرورگر
×